Referenser


WAHLSTEDTTEXT innebär Torbjörn Wahlstedt – en skribent med lång erfarenhet och breda kunskaper om särskilt film, tv, teater och västerländsk populärmusik, Kan det mesta värt att veta om vad som synts i tv-rutor, på scener och på vita dukar de senaste 40 åren:

 • Van vid att strukturera arbetet så att jag är redo att leverera jobb med kvalitet på utsatta tider. Självgående men också med många års samarbete i en redaktion.
 • Jag formades under mina tio första år i Farsta, ett höghus på Ullerudsbacken, i södra Stockholm. Gick lågstadiet i Magelungsskolan, badade i sjön Magelungen på sommaren och åkte skidor på den till Ågesta på vintern. Inspirerad av att improvisera i Vår teater under ledning av en ung Judith Hollander, och av att få följa med mamma och hennes bästa väninna Sonja som publik till olika underhållningsprogram där Ivan Renliden höll i det musikaliska.
 • På 70-talet blev det radhusliv i Spånga, intill Tensta och Bromsten. Trivdes inte lika bra där (som i Farsta) men huset var väldisponerat, familjen näst intill idealisk och det gick bra i skolan.
 • Jag flyttade hemifrån till (först) en etta på Söder på nyåret 1980, pluggade filmvetenskap (inklusive trebetygsuppsats om Tage Danielssons ”Sopor”) och annat på kulturvetarlinjen, och började under lediga periodsr vikariera och frilansa.
 • Efter att ha vikarierat med att läsa korrektur och skriva in och redigera nyhetstexter på Expressen blev jag tillsvidareanställd 1985. Van vid stressigt nattarbete med granskning hela vägen från första textversionerna till de färdiga sidorna.
 • Från 1995 och fram till årsskiftet 2014/15 var jag huvudansvarig (periodvis tillsammans med Bernt Eklund) för filmkritiken i Expressens tv-bilagor (TV14 och veckobilagan) och i de dagliga tablåerna i huvudtidningen. I arbetet ingick även att hålla koll på vilka av de kommande programmen i tv-kanalernas tablåer vi borde skriva om, och i Expressens tablåer se till att allt i våra texter stämde (från stavning till fakta, och att bilder föreställde rätt person eller var hämtade från rätt program eller film).
 • Under 80- och 90-talen, delvis parallellt med korrekturläsandet (halvtidstjänst under flera år), frilansade jag flitigt i andra medier:
 • Fast medarbetare under flera år i Chaplin (Svenska filminstitutets tidskrift)
 • Filmansvarig skribent som gjorde flera stora intervjuer i nyskapande kulturtidskrifterna 2NioNio och 399.
 • Spridda frilansuppdrag – ofta intervjuer och rapporter från filmfestivaler – för olika landsortstidningar, Sveriges radio m fl uppdragsgivare
 • Har efter Expressenåren skrivit i en rad olika textgenrer: påbörjat bokprojekt, skrivit krönikor om aktuell teater i Dramatens Vänners medlemstidning, och sångtexter som framförts av bland andra Tommy Körberg (som sjöng några av mina senaste svenska texter till Jacques Brel-sånger i Berwaldhallen i början av 2017). Har dessutom vidareutbildat mig inom ett nytt område: videoredigering i programmen Avid och Final cut.
 • Jag bor med sambo i HSB-lägenhet i Hammarby sjöstad sedan drygt ett decennium. Under två år var jag medlem I bostadsrättsföreningens styrelse. Har visserligen avgått därifrån men sitter kvar i styrelsen både för Sickla kaj sopsugssamfällighet och Sjöstadsföreningen.
 • Jag tar mig tid till att se mycket film och tv, och ganska manga teaterföreställningar. Jag läser bade nytt och klassiskt, ser gärna på konstutställningar och har samlat på mig en del tavlor (i huvudsak 1900-talskonst när priserna inte varit alltför höga), Jag reser särskilt gärna till London, Paris och andra europeiska storstäder.